Ελλείψεις και προβλήματα στους ελέγχους καταλληλότητας τροφίμων

Ελλείψεις και προβλήματα στους ελέγχους καταλληλότητας τροφίμων

Αρ. Πρωτ. 6345/17.11.2010

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Σοβαρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία ελλοχεύει η πολιτική περικοπών στην οποία έχει προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με τις μετακινήσεις των κτηνιάτρων και γεωπόνων ελεγκτών του δημοσίου. 

Οι ετήσιες μετακινήσεις των ελεγκτών έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ, γεγονός που στην πράξη μεταφράζεται σε 60 μόλις εγκεκριμένες εκτός έδρας μετακινήσεις. Επιπλέον όλοι οι έλεγχοι για να εγκριθούν  πρέπει να πραγματοποιούνται εντός ωραρίου, ενώ σε περίπτωση καταγγελίας, εκτός ωραρίου και μετά το πέρας των 60 εγκεκριμένων μετακινήσεων, κανένας ελεγκτής κτηνίατρος ή γεωπόνος δεν μπορεί να μεταβεί για τις απαραίτητες διαδικασίες ελέγχου. 

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) όσο και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), σύμφωνα με τις οποίες οι ελεγκτές δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις κλήσεις για ελέγχους που υπό κανονικές συνθήκες πρέπει να πραγματοποιούνται σε όλα τα στάδια, δηλαδή στους τόπους παραγωγής, παρασκευής, αλλά και τα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

Η μείωση κατά το ήμισυ των μετακινήσεων των ελεγκτών ισοδυναμεί με μείωση κατά το ήμισυ των διενεργηθέντων ελέγχων. Η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οφείλει να αξιολογεί και να ιεραρχεί τις ανάγκες και την κρισιμότητα της ομαλής λειτουργίας κρατικών φορέων  και οργανισμών ιδιαίτερα όταν διακυβεύεται η δημόσια υγεία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να συνεχίσουν να πραγματοποιούνται επί της ουσίας οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας;

Απάντηση Υπουργείου